Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Samstämmighet i lärares bedömning av nationella prov i läsförståelse
Karlstad University. Research group on subject-specific education (ROSE). (Center for language and literature in education (CSL))ORCID iD: 0000-0002-9375-9512
Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet.
2016 (Swedish)In: Nordic Journal of Literacy Research, ISSN 2464-1596, Vol. 2, 1-18 p.Article in journal (Refereed) Published
Abstract [sv]

Tillförlitlighet i bedömning är en avgörande komponent i varje testprogram där testtagares resultat bygger på bedömares tolkningar utifrån en bedömningsskala eller en bedömningsguide. Utförliga svar på öppna uppgifter bedöms exempelvis sällan som antingen ”rätt” eller ”fel”. Istället tillämpas skalan eller bedömningsguiden för att fastställa i vilken utsträckning svaret uppvisar den efterfrågade kompetensen. I den här artikeln redovisas resultat från en studie av bedömarreliabilitet på öppna uppgifter i det nationella provets svenska läsförståelsedel i årskurs nio.

För att undersöka i vilken mån provsystemet skapar förutsättningar för god bedömarreliabilitet har sex lärare fått bedöma tre elevers lösningar av 14 öppna uppgifter, totalt 252 bedömningar. Analyserna innefattar konsensusestimat (procentuell samstämmighet och Cohens kappa) och konsistensestimat (ICC). Dessutom har kvalitativa analyser genomförts på uppgiftsnivå för att visa på aspekter i uppgiftskonstruktionen som kan ligga till grund för låg bedömarreliabilitet.

Resultaten från studien visar på moderata nivåer av bedömarreliabilitet, både ifråga om kappavärden (.73) och ICC (.82), vilket motsvarar en variation mellan bedömningarna som får stora konsekvenser för elevernas slutgiltiga provresultat. I artikeln diskuterar vi resultatens implikationer för rättvis bedömning av elevers läsförmåga i Sverige. Vi för också ett resonemang om olika sätt att stärka bedömarreliabiliteten det nationella provet i läsförståelse.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. Vol. 2, 1-18 p.
Keyword [sv]
bedömning; interbedömarreliabilitet; läsning; nationella prov; reliabilitet
National Category
Didactics
Research subject
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kau:diva-43483DOI: doi.org/10.17585/njlr.v2.230OAI: oai:DiVA.org:kau-43483DiVA: diva2:941090
Projects
National assessment of reading comprehension
Available from: 2016-06-21 Created: 2016-06-21 Last updated: 2016-06-21

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Publisher's full texthttps://nordicliteracy.net/index.php/njlr/article/view/230/742

Search in DiVA

By author/editor
Tengberg, Michael
By organisation
Karlstad University
Didactics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Altmetric score

Total: 19 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link