I och med den nya svenska gymnasiereformens krav på elevers samt därmed blivande lärares förväntade kunskapsnivåer, blir uppfattningar om kunnande, kvalitet och bedömning i varje ämne på ämneslärarprogrammet synnerligen intressanta att beakta. Vilka kompetenser som krävs vid studenters inträde till musiklärarutbildningen samt vad studenter förväntas kunna efter avslutad utbildning kan sålunda ställas i relation till de kompetenser de förväntas utveckla och bedöma hos kommande musikelever.
Syftet med föreliggande studie är att, i relation till musiklärarprogrammets och gymnasieskolans styrdokument gällande behörighetskrav, kursplaner och bedömningskriterier i musik, identifiera och beskriva musikhögskolelärares och musiklärarstudenters uppfattningar om musikalisk kvalitet samt kriterier för bedömning i musik på musiklärarprogrammet.
Studiens första fas har videoinspelningar av inträdesprov i sång inom olika genrer som utgångspunkt. Fokusgruppsamtal förs med bedömande lärare om vilka kompetenser som uppmärksammas samt vilka kvalitetsuppfattningar och kriterier för bedömning lärarna ger uttryck för. Gruppsamtalen analyseras utifrån ett multimodalt designteoretiskt perspektiv med fokus på lärares och studenters uppfattningar om hur olika representationer för musikalisk kvalitet väljs, används, förmedlas och bedöms i samband med musikaliska framföranden. Efterföljande enskilda djupintervjuer analyseras utifrån hermeneutiskt fenomenologiskt perspektiv med fokus på hur fenomenet musikalisk kvalitet framträder i lärares och studenters föreställningsvärldar samt hur kriterier för bedömning av musikalisk kvalitet beskrivs.
Studiens andra fas genomförs på liknande sätt, men med fokus på terminsuppspelningar i sång. Sista fasen innefattar intervjuer med lärarstudenter om deras syn på vilka kvaliteter de har förstått varit viktiga i sångutbildningen samt själva ser som betydelsefulla i relation till det kommande yrkeslivet. Intervjuerna analyseras utifrån hermeneutiskt fenomenologiskt perspektiv.