Enligt den rådande kapitalistiska logiken sker produktion och konsumtion i en snabb takt i det postmoderna samhället. Vi förbrukar, köper nytt, följer trender och uppdaterar oss. Med detta som bakgrund fann jag det intressant att fokusera hantverksutövandet, då det står i kontrast till kapitalismens ideal. Att skapa med händerna kräver tid och engagemang. Här värdesätts kvalitet högre än kvantitet.
Detta är en narrativ studie som grundar sig på två hantverkares berättelser. Jag har använt mig av Richard Sennetts teorier om den nya kapitalismen där författaren ger en bild av ett samhälle präglat av ideal om flexibilitet, utbytbarhet och kortsiktighet. Syftet var att, utifrån ett livsberättelseperspektiv, få förståelse för hur hantverksyrket upplevs idag.
Det visade sig att intervjupersonerna upplevde svårigheter i att leva på hantverket, bland annat då arbetet är tidskrävande och timpenningen låg. Det kom även fram nackdelar kopplade till att vara egenföretagare. En av intervjupersonerna berättade om hur svårt det var att få ut något för arbetet efter att ha betalat skatter, avgifter och materialkostnader samt svårigheter när det gällde att hitta rätt forum för försäljning. För den andra intervjupersonen var ensamheten den största nackdelen och att vara egenföretagare upplevdes som tungt då inget stöd från kollegor fanns. Båda tillskrev hantverket mycket stor betydelse och många fördelar lyftes fram. Det handlade bland annat om tillfredsställelsen av att ha skapat något; en meditativ känsla under själva skapandet som ger avkoppling; självförverkligande och en känsla av genuinitet, värme och trygghet.