En kvalitativ studie om COVID-pandemins påtvingade distansarbete ur några universitetslärares perspektiv
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
A qualitative study on forced distance work during the COVID pandemic from some university teachers´perspective (English)
Abstract [sv]
Den kris som drabbade hela världen i början av 2020 sammanhängde med ett nytt virus. Världshälsoorganisationen (WHO) förklarade under mars att det rörde sig om en pandemi som kallades Covid-19 och som förväntades få global utbredning. I Sverige är Folkhälsomyndigheten (FHM) den myndighet som har nationellt ansvar för hälsovårdsfrågor. Under åren 2020-2022 införde FHM i samarbete med regeringen restriktioner i syfte att minska smittspridningen, vilket den 18 mars 2020 ledde till en rekommendation till alla gymnasieskolor, högskolor och universitet att bedriva distansundervisning. Syftet med denna studie är att undersöka hur påtvingad digital undervisning har påverkat några intervjuade universitetslärares arbetssituation, positivt och negativt. I studien framförs också reflektioner kring vilka erfarenheter av distansarbete under pandemin som varit värdefulla och som kan utnyttjas som lärdomar i det fortsatta arbetet efter pandemin. Studiens frågeställningar är: Vilka för- och nackdelar har några intervjuade universitetslärare upplevt med distansarbete genom digital undervisning i samband med Covid-19 pandemin? och Vilka lärdomar tar dessa universitetslärare med sig i fråga om fortsatt arbete digitalt och fysiskt efter pandemin? Studien visar att lärarna upplevt fördelar med digitala verktyg i distansarbete genom större tillgänglighet och flexibilitet medan svårigheterna framför allt varit problemen att hålla personlig kontakt med studenterna, få dem engagerade vid digitala föreläsningar, mängden av information och kommunikation kan bli svår att hantera med digitala verktyg. Deras ansträngningar har inriktas på att anpassa arbetsplatsen och undervisningen till de nya digitala arbetsformerna, skapa mångfald och engagemang hos studenterna, främja interaktiv kommunikation och mänsklig gemenskap och samhörighet mellan studenter och lärare. De har använt en kombination av distansundervisning, fjärrundervisning och blended learning/hybridundervisning och har anpassat sig till olika förhållanden med nya tekniska verktyg och undervisningsformer.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 59
Keywords [sv]
Pandemi, påtvingad omställning, distansundervisning, digital undervisning, kvalitativ undersökning, digitala verktyg, och undervisningsformer.
National Category
Information Systems
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kau:diva-96677Local ID: 1087OAI: oai:DiVA.org:kau-96677DiVA, id: diva2:1796052
Subject / course
Information Systems
Educational program
Web Developer
Supervisors
Examiners
2023-09-122023-09-112023-09-12Bibliographically approved