Anhörigas erfarenheter av att vårda sin närstående med demenssjukdom: Litteraturstudie
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Relatives’ experiences of caring for their loved one with dementia : - A literature study (English)
Abstract [sv]
Introduktion/Bakgrund: Demenssjukdom innebär att det sker förändringar i hjärnan som ger problem med minnet. Sjukdomen påverkar både den enskilda personen och deras anhöriga. Att vara en anhörig som vårdar sin närstående är vanligt förekommande och omkring var femte svensk ger vård eller stöttar sin närstående. Sjuksköterskans kunskap och förståelse för den anhörigas erfarenheter är viktigt för att kunna uppmärksamma den anhörigas behov och främja deras hälsa då rollen som anhörigvårdare kan vara krävande och komplex.
Syfte: Belysa anhörigas erfarenheter av att vårda sin närstående med demenssjukdom.
Metod: Litteraturstudie valdes och är utformad efter Polit och Beck (2017) nio steg. Artikelsökningar genomfördes i databaserna CINAHL och PyscInfo. Artiklarna kvalitetsgranskades med hjälp av Polit och Beck (2017) granskningsmallar. I resultatet användes 13 kvalitativa artiklar.
Resultat: Resultatet av litteraturstudien gav fyra olika teman som innefattade; en krävande roll, en ny livssituation, känslor av skuld och behov av stöd och kunskap.
Slutsats: Litteraturstudien uppvisar att anhörigas roll i att vårda sin närstående var påfrestande både psykiskt och fysiskt. Rollen ledde till stress, hopplöshet och trötthet. Att vårda sin närstående kunde leda till att deras relation förändrades. Resultatet kunde även påvisa att det fanns en brist i kunskap och stöd.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 28
Keywords [sv]
Demenssjukdom, Anhörig, Erfarenheter
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kau:diva-93068OAI: oai:DiVA.org:kau-93068DiVA, id: diva2:1730820
Subject / course
Nursing Science
Educational program
Study Programme in Nursing (180 ECTS credits)
Supervisors
Examiners
2023-01-252023-01-252023-01-25Bibliographically approved