Att få fram rätt information i rätt tid är något många organisationer strävar efter, vilket gör att ett affärssystem utgör en stor vikt för organisationer. Ett affärssystemsinförande är något som kan vara väldigt komplext för organisationen och den projektgrupp som inför affärssystemet. Trots att det finns mycket kunskap om kritiska framgångsfaktorer som bidrar till ett lyckat affärssystemsinförande och att det är välstuderat, så misslyckas 60% av alla affärsystemsprojekt. Införandeprocessen som redan var svag och där många projekt misslyckades blev ännu svårare när Folkhälsomyndigheten rekommenderade att anställda skulle jobba på distans. Projekt fick en helt ny värld när allt arbete skulle ske på distans och med digitala lösningar.
Syftet med denna kandidatuppsats är att identifiera, beskriva och förklara kritiska framgångsfaktorer vid ett införande av ett affärssystem under pandemins distansarbete. Metoden för denna kandidatuppsats har varit en intervjustudie som är baserad på ett fall från ett mottagarperspektiv.
De viktigaste slutsatserna från denna kandidatuppsats är att: stödet från högsta ledningen, kommunikation och samarbete, kompetensen inom projektgruppen och användarutbildning är kritiska för ett lyckat affärssystemsinförande vid distansarbete. Den övergripande slutsatsen som kan dras från denna kandidatuppsats är att framgångsfaktorer som finns för ett affärssystemsinförande som sker under normala omständigheter även gäller under pandemins distansarbete. Det som skiljer sig under pandemins omständigheter är att kommunikation och samarbetet blir lite extra viktigt, då det behöver fungera digitalt. För att projektet ska kunna drivas framåt behöver projektgruppen ha inbokade regelbundna möten via digitala samarbetsverktyget, då de informella samtalen saknas.