I yrkesutbildning talas det ofta om klyftor, mellan det lärande som sker på skola/universitetet och det lärande som sker i Arbetsplatsförlagt lärande (APL) eller Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Användandet av digital teknik kan vara ett sätt att överbrygga sådana klyftor. Tidigare studier visar att digital teknik kan öka insynen i elevers eller studenters praktik (Cattaneo & Aprea, 2018; Enochsson m fl. 2020; Kilbrink m fl. 2021; Motta m fl., 2014; Schwendimann m fl., 2015). I föreliggande projekt fokuserar vi på yrkesutbildningen till lärare och att belysa lärarutbildarnas eget lärande och hur deras läraridentitet utvecklas och transformeras när de arbetar med digital teknik för att koppla samman olika lärandearenor.
Under sin VFU i en kurs på en yrkeslärarutbildning har studenterna fört en multimodal digital loggbok kring några på förhand bestämda uppdrag, som hänger samman med aktuella kursmål. I projektet har upprepade intervjuer genomförts med lärarutbildarna om deras erfarenheter av att införa och låta studenterna arbeta med loggböckerna, i syfte att koppla samman lärandet mellan den universitetsförlagda delen av kursen och VFU.
Av resultaten framkommer att loggboken fungerar som en bro mellan universitetet och VFU. Samtidigt som lärarutbildarna får större insyn i vad studenterna gör och lär sig på sin VFU får de också större insikt i den verksamhet de utbildar sina studenter för. För även om många lärarutbildare själva har en lärarutbildning är det ofta ett tag sedan de själva var verksamma i skolan. Resultaten visar också att då lärarutbildarna reflekterar över studenternas lärande och den nya teknikens roll så sker ett lärande även hos dem.