Syftet med den här studien är att undersöka om det är möjligt att ”lära etik” genom att läsa och arbeta med skönlitteratur. Elever från två niondeklasser fick diskutera tre textutdrag från Jessica Schiefauers ungdomsroman När hundarna kommer. Till sin hjälp hade de en uppsättning frågor som skulle inspirera dem att reflektera över etiska frågor i relation till texten. Med litteratursamtalen som grund undersöktes hur eleverna utnyttjade den skönlitterära texten för att utveckla sitt resonemang kring etiska frågor samt vilka förutsättningar de fick för att lyckas med detta.
I analysen av elevernas samtal identifierades tre olika ”förhållningssätt” genom vilka eleverna närmade sig texten. Genom det sammanfattande förhållningssättet visade eleverna en grundläggande förståelse av texten. I samband med detta ringade de in olika teman med anknytning till etik. Det var vanligt att eleverna använde ett associerande förhållningssätt i sina diskussioner. Då relaterade de händelser från textutdragen till sina egna erfarenheter, och visade på så sätt att de kunde identifiera sig med romanens huvudkaraktär och sätta sig in i hans situation. Det analyserande förhållningssättet användes endast i ringa utsträckning.
Flera olika faktorer påverkade elevernas förutsättningar att utveckla och fördjupa förståelsen av etiska frågor. Bland dessa noterades den skönlitterära textens kvalitet, tillgången till texten i samband med diskussionerna, samtalsformen samt elevernas upplevelse av uppgiftens relevans.
De slutsatser som kunde dras var att elevernas läsning och arbete med När hundarna kommer väckte tankar kring olika etiska frågor och gav eleverna nya infallsvinklar. Med tanke på studiens begränsade omfång var det emellertid inte möjligt att avgöra i vilken grad arbetet med den skönlitterära texten hjälpte dem att fördjupa sin etiska förståelse.