Hur kan bilder synliggöra gränsområden och utmana gränser?
2020 (Swedish) Artistic output (Refereed)
Resource type Moving image
Physical description [sv]
Föreläsning (online) på Forskartorget, Bokmässan i Göteborg
Description [sv]
Hur kan bilder synliggöra gränsområden och utmana gränser? Det är konstnärens uppdrag – så som jag åtar mig det. Jag kommer att visa tre exempel. 1. Bilder på muren. 2. ”Tiggandets kör och Givandets kör” 3. ”En plats i Europa”. Föreläsningen spelades in på Kungl. Vitterhetsakademien, Stockholm och sändes online (liksom hela bokmässan) på Forskartorget.
Abstract [sv]
Hur kan bilder synliggöra gränsområden och utmana gränser.
På den Israeliska muren verkar det som att bildskaparna delar samma idé; gränsdragningen är ett utrymme för handling – som uttrycks genom fiktion – istället för att den blir ett hinder för handling. Bilderna har inte en representerande funktion utan aktiverande, de öppnar upp ett utrymme att föreställa sig något annat.
Körernas uppställning i gestaltningen Tiggandets kör och Givandets kör reproducerar separationen och därmed gränsen. Men det är inte en installation som representerar verkligheten, utan presenterar möjligheter då gränsen öppnas mellan körerna som ett utrymme för social interaktion och demonstrerar en annan ordning som kräver andra insatser, i språk, rörelse och attityd gentemot varandra. Det är en social koreografi : när körerna tränade och sjöng tillsammans uppstod en politisk form. Mellan Givandets kör och Tiggandets kör sker en dialog eller brist på dialog mellan röster, ansiktsuttryck och kroppar. Här står betraktaren i ett gränsområde mellan olika EU-medborgare med olika förutsättningar men med liknande behov, med olika erfarenheter och intressen men med liknande känslor, med olika kläder men i liknande position, med olika utbildning men med liknande röstresurser.
I projektet En plats i Europa handlar det om att synliggöra det som ännu inte framträtt visuellt. Thomas deltar både i filmen och på seminarierna som vi haft i olika städer. Han berättar om hur han och andra relaterar till gränsdragningar i sin vardag och att skälen är ofrivilliga.
I dessa tre exempel är den konstnärliga handlingen inte bara en aktivitet mot men också skapande i den mening att något ska bli till och att sätta (kollektiva) mentala bilder på spel. Den konstnärliga aktiviteten interagerar med de bilder som bidrog till gränsdragningen och syftar till att generera nya bilder för att synliggöra gränsen som ett förhandlingsutrymme mellan våld och rätt och därmed också som ett handlingutrymme.
Place, publisher, year, pages Stockholm, 2020. , p. 7
Publication channel Forskartorget
Keywords [sv]
bildkonst, grafitti, tiggare, givare, vinnare, förlorare, migration, gränser, gränsområden, förhandlingsutrymme, handlingsutrymme
National Category
Visual Arts
Research subject Visual Arts
Identifiers URN: urn:nbn:se:kau:diva-81273 OAI: oai:DiVA.org:kau-81273 DiVA, id: diva2:1499535
2020-11-092020-11-092025-02-21 Bibliographically approved