Prostitutionens reglementering: En kvalitativ analys av texter kring reglementeringen och de prostituerade kvinnorna iStockholm 1885
2020 (Swedish)Student paper second term, 10 HE credits
Student thesisAlternative title
The regulation of prostitution : A qualitative text analysis of the regulation ofprostitution and the prostituted women in Stockholm in 1885 (English)
Abstract [sv]
Syftet med denna uppsats är att studera den offentliga debatten kring reglementeringen och deprostituerade kvinnorna i Stockholm år 1885. Undersökningen är baserad på en kvalitativtextanalys där den svenska läkaren Anton Nyströms avhandling Äktenskapet, pauperismenoch prostitutionen, samt fyra tidningsartiklar från Tiden, en från Svenska Dagbladet, två frånStockholm och tre från Figaro analyserades. Alla texter är utgivna år 1885 och behandlarsamma ämne, prostitution och reglementering. Både Nyström och tidningarna diskuterar denSvenska Federationens uttalanden om önskan att avskaffa reglementeringen. Det är tvåfrågeställningar som besvaras i undersökningen. Den ena är ”Hur beskrivs reglementeringenoch de prostituerade kvinnorna av Nyströms respektive tidningarna?” och den andra ”Vadkan Nyström och tidningarnas beskrivning av reglementering och de prostituerade kvinnornasäga om synen på den reglementerade prostitutionen i Stockholm under år 1885?”. Avanalysen kan en del slutsatser dras. Bland annat att reglementering och prostitution var ettmycket omdiskuterat ämne och att det fanns en delad syn kring detta. Nyström och tidningenStockholm ses som förespråkare av reglementeringen och menar att det är ett bra sätt atthantera spridningen av könssjukdomar. Däremot menar tidningarna Tiden, Svenska Dagbladetoch Figaro att reglementeringen inte är det bästa sättet. Denna diskussion tar även tidigareforskning upp, där reglementeringen ses som tvång och orättvisa mot kvinnorna. Gemensamtför alla texter är att de har samma syn när det kommer till prostitution. Det beskrivs som ettett mycket omoraliskt yrke i alla texter. I texterna framgår prositution som ett problem sombör lösas, dock är skribenterna oense om vilket sätt som är bäst.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 27
Keywords [sv]
Prostitution, Reglementering, Stockholm
National Category
History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kau:diva-78066OAI: oai:DiVA.org:kau-78066DiVA, id: diva2:1437822
Subject / course
History
Educational program
Secondary Education Programme: Upper Secondary Education Programme: Religion (300 ECTS credits)
Presentation
Zoom, Zoom, Zoom (Swedish)
Supervisors
Examiners
2020-06-102020-06-092020-06-10Bibliographically approved