Varje individ har rätt till skydd för privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens, detta enligt artikel 8 Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Sverige har antagit konventionen som lag varav skyddet för de enskildas privata sfär bör antas vara starkt i svensk lagstiftning. Ändock kan inskränkningar i dessa rättigheter förekomma inom bland annat skatteförfarandet.
Det svenska skatteförfarandet bygger och förlitar sig på uppgifter från de som är deklarationsskyldiga och uppgiftsskyldiga. Det ställer krav på att dessa uppgifter är korrekta och sanningsenliga. Detta utesluter dock inte att Skatteverket ändock kan komma behöva kontrollera de uppgifter som lämnats i en deklaration.
Skatteverket kan använda sig utav olika kontrollmöjligheter, bland annat förfrågningar, förelägganden och vitesförelägganden men även skatterevision. Skatterevision är en av de mest betungande kontrollåtgärder som Skatteverket kan vidta, varav det ställer stora krav på att rättssäkerheten tillgodoses. Enligt svensk lagstiftning ska skatterevision ske i samverkan med den reviderade. Om den reviderade skulle motsätta sig en revision eller inte vilja medverka kan Skatteverket vidta tvångsåtgärder, bland annat bevissäkring som även kallas för tvångsrevision. Det kan således diskuteras hur frivillig och hur en revision kan ske i samverkan med den reviderade om tvångsåtgärder kan vidtas om en reviderad skulle motsätta sig en revision.
Detta aktualiserar även Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Är en revision att göra inskränkningar i dessa rättigheter? Måste en skattskyldig vara behjälplig i en revision? Är statens kontrollintresse större än den skattskyldiges skyddsintresse i revisioner?
Syftet med denna uppsats är därför att analysera hur rättssäker den svenska lagstiftningen avseende revisioner är. Vidare kommer även uppsatsen att analysera hur tillämplig revisionslagstiftningen är med valda artiklar i den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.