Denna studie kommer att beröra ett IT-konsultbolag som utvecklar system utan en explicit kravhantering. Syftet med denna studie är att se hur de utvecklar system utan kravhantering. Studien ska visa hur projekt utan kravhantering tas fram och om det finns några generella likheter och skillnader mellan projekt med och utan kravhantering.
Studien har tre stycken undersökningsfrågor som den kommer att beröra. 1. Vilket är företagets tillvägagångssätt för att få fram de funktioner som systemet ska tillhandahålla om det inte finns en specifikt utformad kravhantering? 2. Finns det några likheter och skillnader i hur systemutvecklingsarbetet utförs med respektive utan en klassisk kravhantering? 3. Hur avgörs det att ett projekt är färdigt om det inte finns någon kravspecifikation? För att få dessa frågor besvarade har studien använt sig av semistrukturerade intervjuer för att kunna samla in den information från respondenterna som behövdes för att besvara dessa frågor.
Resultatet från undersökningen visar att det skiljer sig en del på hur system blir utvecklat i jämförelse med kravhantering. När resultatet från respondenterna jämförs med metodlitteratur inom kravhantering så visar det på skillnader, men även likheter. Resultatet visar att kommunikationen med kunderna som leverantören är det viktigaste kriteriet för att system ska kunna utvecklas utan kravhantering. Eftersom det inte finns en kravhantering att falla tillbaka på så är det interaktionen med kunden som driver projektet framåt. Feedback gör det möjligt för utvecklarna att fortsätta bedriva utvecklingen av ett system. Det finns även likheter mellan projekt som bedrivs med kravhantering och de som bedrivs utan kravhantering. Kvalitetssäkring är en av dessa.
Förhoppningsvis kan min studie ligga till grund för att fortsätta att undersöka om det verkligen är nödvändigt att använda sig av kravhantering eller om att de går att utveckla system på andra sätt.