Denna uppsats har skrivits som en del av Samhällsplanerarutbildningen på Karlstads universitet.Under de senaste decennierna har det skett en del förändringar i samhället dels gällande ekonomiska, rumsliga men även politiska förutsättningar. Detta har skett i konsekvens av att den nyliberala praktiken tillämpats i offentliga verksamheter. En sådan förändring bearbetas inom kommunens planeringsprocesser. Målet med denna uppsats är att skaffa upplysning kring hur Karlstads kommun verkar mot segregation samt i vilken grad NPM har genomslag på hanteringen av segregation.
Arbetets resultat redovisar hur kommunens planeringsprocess påverkas av nyliberalismen och NPM. I dokument som granskas tillämpas begrepp som attraktivitet, konkurrens samt tillväxt, dessutom besvarar samtliga respondenter tydligt att organisations utseendet styr kommunens arbete. Stadsplanerarna präglas av förändrat arbetssätt med ett stort fokus på effektivisering samt tillväxt.
Trots medvetenhet om att segregation framkommer i Karlstads stadsdelar, upplevs problemet inte prioriterat. Kommunen har haft ett försök att genomföra en demokratisk process i form av att skapa en god medborgardialog som genomförts i form av ett mångfaldsforum. Det forumet skapades en gång och saknar utvärdering. Inget av detta har prioriterat att förminska segregationen, utan fokus handlar fortfarande om att Karlstad ska växa.