Syftet med studien är att belysa hur några personal, som arbetar nära myndiga elever med intellektuell funktionsnedsättning (IF) på gymnasiesärskolans individuella program, beskriver och resonerar kring elevernas delaktighet i beslutsprocesser som rör deras framtid med fokus på möten av utslussningskaraktär.
Studien är kvalitativ. Tre personalgrupper om sammanlagt 12 personer från olika skolor och kommuner har genom fokusgruppsdiskussioner fått ge sin bild av elevers delaktighet i samband med utslussningsmöten.
Resultatet i den här studien tyder bland annat på att myndiga elever på gymnasiesärskolans individuella program i liten utsträckning är delaktiga i de mötesforum där deras framtid behandlas. Det är andra personer som talar för eleven, ofta föräldrar som kan ha en funktion av god man. Vidare framkommer att det var stora variationer mellan skolorna i vilken mån elever görs delaktiga i de här sammanhangen. En elevs möjlighet att vara delaktig i planeringen av sin framtid är beroende av flera faktorer varav en skolas rutiner, personalens kännedom om eleven, mottagande myndighets rutiner och vilja till samverkan samt föräldrars önskan är några av de mest centrala.