Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Idag kräver omvärlden att företag och andra verksamheter är föränderliga, såväl organisatoriskt som gällande utbud av produkter och tjänster. Ett sätt att möta detta är att arbeta med projekt som arbetsform, vilket på många sätt är utmanande och ställer höga krav på kreativitet och motivation hos projektdeltagarna. Detta gäller inte minst i produktutvecklingsprojekt som fått en alltmer strategisk roll för industriella företag som för att överleva behöver ta till sig ny teknik, vara innovativa och snabba ut på marknaden.
Det finns forskning som visar att motivation leder till ökad produktivitet, likväl har forskning gällande delägarskap påvisat fördelar, för såväl anställda som organisationer, bland annat genom ökad motivation.
I denna studie undersöks ett litet, relativt nystartat teknikföretag som framförallt arbetat med att utveckla en innovationskrävande produkt. Produktutvecklingsprojektet har tio deltagare och utmärker sig genom att alla deltagare är delägare i företaget och produkten.
Syftet med studien är att undersöka hur projektdeltagare som är delägare i ett produktutvecklingsprojekt upplever motivation i arbetet och i andra hand huruvida delägarskapet inverkar på motivationen. Med hjälp av en litteraturstudie gällande främst teori som avhandlar motivation – inkluderande bland annat Deci och Ryans Self determination theory, Hackman och Oldhams Job characteristics model samt Amabile och Kramers The progress principle - lades grunden för den empiriska studien genom att från teorierna inkludera aspekter och kategorier vilka är viktiga för motivation i arbetet. I studien, som i sin utformning är en deskriptiv fallstudie av det nämnda företaget, genomfördes sex kvalitativa intervjuer med projektdeltagare. I intervjuerna söktes deltagarnas upplevelser i arbetet med koppling till nämnda aspekter kring motivation i arbetet, det vill säga, arbetsuppgifter, mål, progress, inflytande/delaktighet, samhörighet och delägarskap.
Det empiriska materialet pekar som väntat på variation i deltagarnas upplevelser men det framträder också ett generellt mönster, en berättelse om arbetet i produktutvecklingsprojektet. Deltagarna upplever en inre motivation i arbetet med projektet, trots begränsade resurser och att det ibland varit stressigt. De uppgav till exempel att det funnits känsla av förlorad kontroll, av att kompetensen ibland inte räcker till samt att delmål inte upplevs som uppnåeliga. Generellt kan det dock sägas att projektdeltagarna motiveras av det utmanande arbetet med produkten som sådan, ett självständigt arbete under eget ansvar, av en god samhörighet i gruppen där de jobbar mot ett gemensamt mål, ett aktivt deltagande och inflytande samt inte minst av upplevelse av progress – att framsteg har gjorts trots de begränsade resurserna. Delägarskapet har enligt de flesta deltagare en inverkan på arbetet genom att kännas som en kul grej, ge ökad delaktighet, samhörighet och identifiering med organisationen. Vidare studier skulle kunna undersöka fler fall med delägarskap men gå djupare med varje individs enskilda berättelse istället för generella upplevelser i projektet. Det kan förslagsvis göras på flera oberoende organisationer och inte i en fallstudie där begärd anonymitet deltagarna sinsemellan kan förhindra önskat sätt att presentera empiri, vilket var fallet i detta arbete.
2014. , p. 64