Detta är den fjärde rapporten i serien Utveckling av undervisning och examination i högre utbildning, från den Universitetspedagogiska enheten.
Verksamhetsförlagd utbildning är ett viktigt inslag i universitetsutbildning då den ger studenter möjlighet att få stöd, insikt och kunskap inför sitt kommande yrkesliv och hur deras utbildning matchar de krav och behov som de kan komma att ställas inför i det yrkesområde de utbildats inom. Såsom alla kurser som ges inom universitetets ramar är det grundläggande att studenterna får stöd i att utveckla ett prövande och etiskt förhållningssätt och att de handledare som tar emot studenterna på arbetsplatserna är insatta i aktuella kurs- och utbildningsmål.
I föreliggande rapport presenteras fyra utvecklingsprojekt som rör den verksamhetsförlagda delen av utbildningen inom sjuksköterskeprogrammet och lärarutbildningarna. Det innefattar utveckling av peer learning på en klinisk utbildningsavdelning som en pedagogisk modell för att förbereda sjuksköterskestudenter för framtidens vård, en försöksverksamhet med övningsskolor inom lärarutbildningen vid Karlstads universitet, förskollärarstudenters möten tillsammans med forskare innan, under och efter VFU samt utveckling av digitala trepartssamtal under VFU inom den korta lärarutbildningen.
Utveckling av verksamhetsförlagd utbildning är ett angeläget område för många utbildningar, inte bara professionsutbildningar, och texterna i denna rapport bidrar med många goda idéer och praktiska exempel på design av undervisning och examination som stöd för studenter inför deras kommande yrkesliv och sitt livslånga lärande.